MÁS NYELVEN
ÁTKÖLTÉSEK
KEDVENCEK

 

KEDVENC FILMEK

 

Casablanca

1942, amerikai. Rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály). Főszereplő: Humprey Bogart, Ingrid Bergman.

Ricknek (HB) kávéháza van Casablancában. A bár szélhámosok, szerencsejátékosok és vízumra várók találkozóhelye. Váratlanul feltűnik Rick hajdani szerelme, Ilsa (IB), aki férjével Viktor Lászlóval a németek ellen menekül. László egy koncentrációs táborból megszökött ellenálló, akit a nácik keresnek. Ilsa egy évvel korábban azért hagyta el Ricket, hogy a nehéz helyzetben férje mellett legyen. A románc ismét fellobban, a nő szerelmével, a cinikus Rickkel akar maradni.

 

A vihar kapujában (Rasomon)

1950, japán. Rendező: Akira Kurosawa. Szereplők: Tosiro Mifune, Macsiko Kjo, Maszajaki Mori, Takasi Simura, Chiaki Minoru.

Egy buddhista pap, egy közember és egy favágó várja az eső elálltát egy romos kapunál. A favágót korábban kihallgatták egy gyilkosság kapcsán, ezt a történetet meséli el két társának. A történet előrehaladtával megismerjük a gyilkosságba érintett és kihallgatott szereplők vallomásait: a favágóét, a gyilkossággal vádolt banditáét, a megerőszakolt asszonyét és a meggyilkolt férfi megidézett szelleméét. Mindannyian máshogyan adják elő a történteket, természetesen úgy, hogy magukat a lehető legjobb fényben láttassák.

 

Idegenek a vonaton (Strangers On The Train)

1951, amerikai. Rendező: Alfred Hitchcock. Főszereplő: Farley Granger, Robert Walker, Ruth Roman.

Guy, a teniszbajnok, utazása során a vonaton hátborzongató ajánlatot kap: az ismeretlen Bruno felajánlja Guy-nak, hogy megöli megunt feleségét, ha az cserébe megöli az ő apját. Mivel egyiküknél sem volna indíték, nem terelődne rájuk a gyanú. Guy felháborodva utasítja vissza az ajánlatot. Nem sokkal később holtan találják a feleségét. Mivel nincs alibije, gyanúba keveredik. Ekkor feltűnik Bruno, és követeli az "ellenszolgáltatást". Összetűzésük végül Bruno halálával végződik.

 

A hét szamuráj (Shichi-Nin No Samurai)

1953, japán. Rendező: Akira Kurosawa. Szereplők: Tosiro Mifune, Takasi Simura, Inaba Yoshio, Kimura Ko.

Egy középkori japán település lakosai nem tűrik tovább a rablók fosztogatását. A falujukat fenyegető támadás elhárítására hét kóbor szamurájt bérelnek fel, hogy védjék meg a falut illetve tanítsák meg őket harcolni, szembeszállni a rablókkal.

 

Az ember, aki túl sokat tudott (The (The Man Who Knew Too Much)

1956, amerikai, Rendező: Alfred Hitchcock. Főszereplő: James Stewart.

Dr. Ben McKenna, felesége, Jo és fiúk, Hank afrikai körutazáson vesznek részt, amikor egy buszon megismerkednek egy titokzatos utassal, akit másnap egy marokkói piacon megölnek. De mielőtt meghalna, Benre bízza titkát, azt, hogy Londonban egy rendkívül fontos személy elleni merényletet terveznek. A gyilkosok, hogy megvásárolják Ben hallgatását, elrabolják a kisfiát. A házaspár Londonba utazik, hogy a rendőrséget kizárva, maguk vegyék kezükbe kisfiúk sorsát.

 

Észak-északnyugat (North by Northwest1959)

1959, amerikai. Rendező: Alfred Hitchcock. Főszereplő: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason.

Roger Thornhill reklámszakember, akit - az amerikai titkosszolgálat szándékai szerint - kémnek tartanak. Thornhill "csalétek", vele viszik tévútra az ellenfelet. Amikor Thornhill tisztázni próbálja a dolgot, alig ússza meg ép bőrrel a sivatagban mélyrepülésben ellene indított támadást, amely mögött Phillip Vandamm, az ellenséges ügynök áll. Csak a szép Eva siet végül a segítségére, bár eleinte ő is félrevezette. A kőbe faragott amerikai elnökök hatalmas domborművei között, a Mount Rushmore-on vívott harcban Thornhillnek és Evának végül sikerül kereket oldania.

 

Országúton (La Strada)

1954, olasz. Rendező: Frederico Fellini. Főszereplők: Giuletta Masina, Anthony Quinn.

Zampano, a vándorartista tízezer líráért megvásárolja a naív Gelsominát, hogy kísérje útjain, és segédkezzen fellépéseinél. Köszönetet Gelsomina sohasem kap, Zampano úgy bánik vele, mint valami rabszolganővel. Il Matto, a kötéltáncos, azonban kedves hozzá. Zampano összeverekszik Il Mattóval és megöli, Gelsominát pedig elkergeti, mert már terhére van. Évekkel később Gelsomina haláláról kap hírt. Akkor döbben csak rá, milyen sokat jelentett számára a lány.

 

Cabiria éjszakái (Le Notti di Cabiria)

1957, olasz. Rendező: Frederico Fellini. Szereplők: Giuletta Masina, Francois Périer, Amedeo Nazzari, Franca Marzi, Dorian Gray.

Cabiria együgyű utcalány, akit a férfiak csak kihasználnak: amikor stricije, aki az utolsó fillérjét is elszedte, a folyóba löki, egy színészhez, Albertóhoz kerül. Nála azonban csak annyi a szerepe, hogy egy űrt töltsön ki - a férfi, amikor volt barátnője visszatér, Cabiriát azonnal elkergeti. Egy kis könyvelőről, akibe Cabiria beleszeret, s aki megkéri a kezét, végül kiderül, hogy csaló, de addigra már elszedte minden megtakarított pénzét. Cabiria csalódottan hagyja el Rómát.

 

Nagyítás (Blow Up)

1966, angol,. Rendező: Michelangelo Antonioni. Főszereplők: David Hemmings, Vanessa Redgrave, Sarah Miles.

Thomas, a fotográfus egy londoni parkban szerelmi jelenetről készít egy fényképsorozatot. A képek nagyítása során mintha egy gyilkosság nyomaira bukkant volna. Vajon tényleg gyilkosság történt a parkban?

 

Találkoztam boldog cigányokkal (Skupljaci perja)

1967, jugoszláv. Rendező: Aleksandar Petrovic. Főszereplők: Bekim Fehmiu, Bata Zivojinovic, Olivera Vuco.

Tollgyűjtő bánáti cigányokról szóló történet. Egy fiatal cigányember (BF) beleszeret egy ifjú cigánylányba, s szeretné második feleségéül. A lánynak azonban vérfertőző viszonya van a saját apjával. A szerelmes fiatalember végez a zsarnok atyával, s a jég alá vermeli. Tavasszal azonban fény derül a tettre.

 

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey)

1968, angol. Rendező: Stanley Kubrick. Szereplők: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Gary Lockwood.

Időn és téren átívelő történet az emberiség eredetéről, egy hatalmas, fényes, szabályos, fekete monolitról, amely a műszerek szerint titokzatos jeleket sugároz a Jupiter irányába. Az emberiség találkozása egy idegen értelemmel.

 

Egyenesen - A játéknak vége (Point Blank)

1967, amerikai. Rendező: John Boorman. Főszereplő: Lee Marvin és Angela Dickinson.

Egy elszánt bűnöző bosszút akar állni legjobb barátján, mert az elszökött a lopott pénzzel, őt pedig feladta a rendőröknek, a feleségét pedig elszerette.

 

Andrej Rubljov

1966, szovjet. Rendező: Andrej Tarkovszkij. Szereplők: Anatolij Szolonyicin, Ivan Lapikov, Nyikolaj Grinyko, Nyikolaj Szergejev, Irma Raus, Nyikolaj Burljajev, Jurij Nazarov.

A 15. századi orosz ikonfestő életének és munkásságának elemeiből készült költői szépségű alkotás.

 

Szigorúan ellenőrzött vonatok (Ostre sledovane vlaky)

1966, cseh. Rendező: Jiri Menzel. Szereplők: Vaclav Neckar, Jitka Bendova, Vladimir Valenta, Josef Somr.

A cseh államvasutak ifjú alkalmazottja a második világháború kezdetén egy falusi vasútállomáson dolgozik, aztán a levegőbe röpít egy német lőszerszállítmányt.

 

Tűz van babám! (Hori, ma panenko)

1968, cseh. Rendező: Milos Forman. Főszereplők: Jan Vostrcil, Josef Sebanek, Josef Valnoha, Josef Kolb..

Egy cseh kisvárosban bálat szerveznek a helyi tűzoltótársaság tagjai. A munkában megőszült emberek tiszteletére szervezett rendezvény csúfos kudarccal ér véget. Valahogy minden visszájára fordul, a szépségversenyre jelentkező lányok túl szégyenlősek, a tombola tárgyait ellopják, és a végén még egy ház is porig ég. Erőteljes szatíra a szocializmusról. Forman filmjét betiltották, csak később került forgalomba.

 

Szelíd motorosok (Easy Rider)

1969, amerikai. Rendező: Dennis Hopper. Szereplők: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black.

Két motoros vágtat végig az USA-n, és keresi a régi, szabad Amerikát. Azonban csak ellenséges nyárspolgárokat találnak. A kívülálló motorosok nem találják meg a boldogságot - a hippikommunákban eltöltött idő és a kábítószerekkel szerzett tapasztalataik sem elégítik ki őket. Végül egy kamionsofőr ok nélkül lelövi őket.

 

A tanú

1969, magyar. Rendező: Bacsó Péter. Főszereplők: Kállay Ferenc, Őze Lajos.

Pelikán József , a jámbor gátőr magas beosztásban lévő barátját letartóztatják és koholt vádak alapján el akarják ítélni. Pelikán lenne a vád tanúja. Csak sokára a film elkészülte után lett bemutatva. Fergeteges szatíra a személyi kultusz éveiről.

 

A lovakat lelövik, ugye? ((They Shoot Horses, Don't They?)

1969, amerikai. Rendező: Sydney Pollack. Főszereplők: Jane Fonda, Michael Sarrazin.

A 1930-as évek amerikai gazdasági válsága idején egy maratoni táncversenyt szerveznek, melyre sokan beneveznek. A győztesnek komoly pénzdíj üti a markát. Hamarosan kiderül, hogy az emberek ugyanúgy, mint a lovak, vágóhídra kerülnek.

 

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid)

1969, amerikai. Rendező: George Roy Hill. Főszereplők: Paul Newman, Robert Redford, Katherine Ross.

A két rokonszenves csirkefogó története. Butch Cassidy és a Sundance kölyök egy rablóbanda vezérei a vadnyugaton. Egy nagyszabású vonatrablás után üldözőik szinte a halálba kergetik őket. A pénzzel és egy barátnővel Bolíviába szöknek, és ismét bankokat rabolnak, de végül elkapják őket.

 

Zabriskie Point

1970, amerikai. Rendező: Michelangelo Antonioni. Főszereplők: Mark Frechette, Daria Halprin,Rod Taylor, Harrison Ford.

Az egyetemista Mark azt hiszi, hogy egy tüntetésen lelőtt egy rendőrt, ezért menekül. Ellop egy kisrepülőt, a sivatagban találkozik a civilizációtól megcsömörlött Dariával, aki egy üzleti találkozóra igyekszik. Zene: Pink Floyd.

 

Eper és vér (The Strawberry Statement)

1970, amerikai. Rendező: Stuart Hagmann. Szereplők: Bruce DAvison, Kim Darby, Bob Balaban, James Kunen, Jeannie Berlin.

1968, Amerika, a diáklázadások ideje. A Columbia Egyetemen egy fiú az evezőscsapatból szinte akaratlanul belesodródik az eseményekbe - nem tud szabadulni egy lány varázsa alól, aki egyszerre testesíti meg számára a szerelmet és a lázadást. A film beszámoló az egyetemen történt eseményekről, amelyeknek a Nemzeti Gárda bevetése vet véget. A film zenéjét a Crosby, Stills, Nash & Young valamint John Lennon szerezte.

 

Szindbád

1970, magyar. Rendező: Huszárik Zoltán. Főszereplő: Latinovits Zoltán.

Krúdy Gyula novelláiból készült film, a nagy hódító, Szindbád régi szerelmeiről, emlékeiről, a századelő Magyarországáróll és a felejthetetlen húslevesről.

Krúdy, Huszárik, Sára Sándor, Latinovits Zoltán Szindbádja képköltemény. Az örök idő festménye, vizuális kompozíció tájakra, utcákra, szobákra, életre, halálra. "A mese ejtett rabul... Egy gáláns lovag tette a szépet, ette a jót, kóstolt bele a fonnyadó avarba és a fanyar borokba. Az ódon városokat, szalonokat, kocsmákat, színes nyomatként raktározza az emlékezet... többszólamú, fátyolos közlése mögött akkor éreztem meg a férfias szemérmet. Mit akar Szindbád? Elsősorban élni, minden életközegben benne lenni - tájban, nőben, tárgyban, az ételek jóízében, kifakult borospoharak tükrében, temetők mohos kertjeiben... Nem hagy maga után mást csak a pillanat szétroncsolt emlékműveit.'' (Huszárik Zoltán)

 

Öt könnyű darab (Five Easy Pieces)

1970, amerikai. Rendező: Bob Rafelson. Főszereplő: Jack Nicholson, Karen Black.

Bobby és Rayette együtt élnek. A nő nagyon szerelmes a fickóba, aki viszont nagyon durván bánik vele. Az egyhangú hétköznapokba változást hoz egy utazás. Bob hírt kap otthonról, hogy az apja nagyon beteg, ezért aztán elindulnak meglátogatni.

 

Száguldás a semmibe (Vanishing Point)

1971, amerikai. Rendező: Richard C. Sarafin. Főszereplők: Barry Newman, Viggo Mortensen, Keith David, Jason Priestly.

James Kowalski, a hivatásos sofőr (korábban kitüntetett rendőr, vietnami veterán, és ismert autóversenyző) megbízást kap egy felturbózott Dodge leszállítására Denverből Kaliforniába. A rendőrség azonban gyorshajtás miatt üldözőbe veszi. A grindhouse-filmek klasszikusaként tartják számon.

 

Halál Velencében (Morte a Venezia)

1971, olasz. Rendező: Luchino Visconti. Főszereplő: Dirk Bogarde.

Művészi és személyes válságának mélypontján Gustav von Aschenbach zeneszerző velencei utazása közben találkozik egy lengyel fiúval, Tadzióval. A fiú vélt tiszta ártatlansága annyira megragadja von Aschenbachot, hogy az önfeladásig rabja lesz a tökéletes szépségnek, és mindenüvé követi a fiút, hogy ne kelljen szenvednie közelségének hiányától. Közben Velencében kitör a kolerajárvány. A film Thomas Mann azonos című kisregénye alapján készült.

 

Gyilkos túra (Deliverance)

1971, amerikai. Rendező: John Boorman. Főszerplők: Burt Reynolds, John Voight.

Négy férfi egy hétvégén elindul, hogy kenuval még utoljára leeveznek az Appalache-hegység egyik vad folyóján, mielőtt az egy völgyzáró gát építésének áldozatul esik. Kalandjuk azonban hamarosan borzalmas rémálommá változik, összetűzésbe kerülnek a helyi erdőlakókkal. Egyikük meg is hal. A többi három élete pedig megváltozik ez után a szörnyű kaland után.

 

Szalmakutyák (Straw Dogs)

1971. Amerikai-angol. Rendező: Sam Peckinpah. Főszereplők: Dustin Hoffman, Susan George.

Egy amerikai matematikus (Dustin Hoffman) csinos feleségével vidékre, egy angol farmra, költözik. A falusi közösség nem nézi őket jó szemmel, ráadásul a kihívóan viselkedő asszonyka felborzolja a férfilakosság kedélyeit. A kezdeti kisebb súrlódások vérre menő élet-halál harcba torkollanak. A falusi banda megostromolja a farmot.

 

A francia kapcsolat (The French Connection)

1971, amerikai. Rendező: William Friedkin. Főszereplő: Gene Hackman.

Jimmy "Popeye" Doyle a legkeményebb öklű New York-i rendőr: előbb üt, azután kérdez. Ezúttal azonban kemény fába vágta a fejszéjét: az Amerikát kábítószerrel elárasztó "francia kapcsolatot" kellene partnerével felgöngyölítenie. Doyle egy bulldog szívósságával tapad a hálózat feltételezett vezetőjének a nyomába, s a törvény minden betűjére fittyet hányva csapdát állít neki...

 

Szökés (Getaway)

1972, amerikai. Rendező: Sam Peckinpah. Főszereplők: Steve McQueen, Ali MacGraw.

McCoy, a gengszter, aki egy bankrablás után feleségével és 750 000 dollárral Mexikóba akar eljutni, menekülés közben véres nyomokat hagy maga után.

 

A párbaj (Duel)

1972, amerikai. Rendező: Steven Spielberg. Főszereplő: Dennis Weaver.

David Mann egy hétköznapi, szürke amerikai ember, aki üzleti útra indul autójával. Megszokott tempójában halad, míg utol nem ér egy üzemanyagszállító kamiont. Némi bosszankodás után megelőzi azt, majd tovább utazik. A titokzatos kamion azonban rövidesen megérkezik mögé -, és megkezdődik a hajsza.

 

Utolsó tangó Párizsban (Ultima tango a Parigi)

1972, olasz-francia-amerikai. Rendező: Bernardo Bertolucci. Főszereplők: Marlon Brando, Maria Schneider.

Paul (MArlon Brando) felesége öngyilkos lett. A középkorú, kiüresedett lelkű amerikai céltalanul bolyong Párizsban, emlékek után kutatva. A francia Jeanne (Maria Schneider) húszéves, egyetemista lány, akiről a filmrendező barátja portréfilmet akar készíteni. A véletlennek köszönhetően a két ember útja egy régi ház kiadó lakásában keresztezi egymást, melyben Paul és Jeanne váratlan és vadul szenvedélyes szeretkezésbe kezd. Sajátosan alakuló kapcsolatuk szükségszerűen tragédiába torkollik.

 

Keresztapa I-II. (The Godfather)

1972, amerikai, Rendező: Francis F. Copolla. Főszereplő: Marlon Brando, Al Pacino, Robert de Niro.

A szicíliai Corleone család története. Kalandos és szenvedélyes történet egy maffiaszervezet kialakulásról és tündökléséről.

 

Az Északi-sark császára (The Emperor of North)

1973, amerikai. Rendező: Robert Aldrich. Főszereplő: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Carradine.

A 20. század eleji gazdasági világválság idején csavargók lepik el a nyugatra induló vonatokat. A vonattársaságok kíméletlen alkalmazottjai kegyetlen módon leszámolnak a potyázó csavargókkal.

 

A nagy zabálás (Le grande bouffe)

1973, francia-olasz. Rendező: Marco Ferreri. Szereplők: Marcello Mastroianni, Philippe Noiret, Ugo Tognazzi, Andréa Ferréol.

Négy értelmiségi polgár ellátogat egyikük vidéki házába, hogy ott zavartalanul elégíthessék ki kifinomult ínyenc vágyaikat néhány meghívott prostituált, majd az ott marasztalt helybéli tanítónő társaságában. Az ínycsiklandó gasztronómiai élvezet állati zabálássá fajul, párhuzamosan a rafinált szexuális örömszerzés elfajulásával. Nyilvánvaló, hogy az az emberi bomlás, amely az élvezetek ilyen hajszolásában kulminál, önpusztításhoz, halálhoz vezet, amit csak a más alkatú - ebbe az életformába csupán belekóstoló - nő élhet túl.

 

Amarcord

1973, olasz. Rendező: Frederico Fellini. Szereplők: Magali Noël, Bruno Zanin, Pupella Maggio, Armando Brancia, Giuseppe Lanigro, Josiane Tanzilli.

FF képzeletében újrateremti kamaszkorának Riminijét. Szellemes, szívhez szóló történetek fűzére, melyek középpontjában a nők és a politika állnak. Feledhetetlen alakok: Tita a kamasz, a nőt akaró Pataca nagybácsi, a többmázsás trafikosnő, Vegye-vigye, a szép örömlány. Az élet az utcán zajlik, ahol naponta elhalad a város szexbombája, az ügyvéd, a romlott nő, a fagylaltos, a pártvezér, mindenki, aki él és mozog a tengerparti kisvárosban. Titta idegbeteg anyját elviszi a tél, nagyapja egy reggel eltűnik a ködben. Évszakok jönnek-mennek, majd egy éjszaka befut a kikötőbe egy óceánjáró. A csillogó csoda egy pillanatig látható, s az élet kavarog tovább. 1974-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

 

Suttogások és sikolyok (Viskningar och rop)

1973, svéd,. Rendező: Ingmar Bregman. Főszereplők: Liv Ullmann, Erland Josephson, Ingrid Thullin.

"Évek óta látok magam előtt egy tágas szobát, hajnali négy óra van, kicsit beszűrődik a pirkadat fénye. A falak bordós-pirosak, és három asszony ül a szobában. Az egyik a tűzzel foglalatoskodik, a másik köt, a harmadik könyvet olvas" - mondta operatőrének, Sven Nykvistnek Ingmar Bergman, akinek egyik legfontosabb és legvitatottabb filmje bontakozott ki később ebből a képből.

Egy haldoklás története. Két nő (Maria és Karin) "várja", hogy a testvérük, a súlyos rákbeteg, Agnes meghaljon. A filmben kibontakozik a három nővér viszonya egymáshoz. A haldokló legfőbb támasza az áldozatkész cselédje, Anna. Bergman harmincötödik filmje összefoglalja mindazt, ami a rendezőt a megelőző három évtized alatt foglalkoztatta.

 

A nagy balhé (The Sting)

1973, amerikai, Rendező: George Roy Hill. Főszereplők: Paul Newman és Robert Redford.

A történet az 1930-as évek Amerikájában játszódik. Egy ambiciózus, piti bűnöző (Robert Redford), és egy veterán szélhámos (Paul Newman) bosszút akarnak állni a gyűlölt bankáron (Robert Shaw), aki meggyilkolta a bandájuk egyik tagját. A szélhámos banda megszervezi és végrehajtja a "nagy balhét", a filmtörténet legkáprázatosabb, legnagyobb átverését, amelynek a végéről nem marad el a frappáns csattanó sem.

 

Magánbeszélgetés (The Conversation)

1974, amerikai. Rendező: Francis Ford Coppola. Főszereplők: Gene Hackman, Harrison Ford, Robert Duvall.

A magányosan élő Harry Caul (Gene Hackman) a lehallgatás császára. Megbízást kap, hogy titokban készítsen hangfelvételt egy "randevúzó párról". A téren nagy a nyüzsgés, lárma, de sikerül használható felvételt készíteni. Azonban sokkal többről van szó, mint egyszerű szerelmi csevelyről. Mit tehet egy hivatalból pártatlan lehallgató, ha az ifjú feleségét még a parkban is figyeltető cégigazgató netán bűntényre készül?

 

A keselyű három napja (Three Days of the Condor)

1974, amerikai. Rendező: Sidney Pollack. Főszereplő: Robert Redford, Fay Dunaway.

Turner (Robert Redford) CIA alkalmazottja, fedőneve: Keselyű. Egy "irodalmi művek elemzésével foglalkozó" intézetben dolgozik, munkatársaival kalandregényeket és mindenféle újságokat olvasnak. A trükköket és cseleket betáplálják egy komputerbe, mely összeveti ezeket a CIA-tervekkel - így keresnek új ötleteket.. Egyik nap, szabálytalanul kimegy a munkahelyéről vásárolni, amikor visszatér munkatársait lemészárolva találja.

 

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest)

1975, amerikai. Rendező: Milos Forman. Főszereplők: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield, Michael Berryman, Peter Brocco, Danny De Vito.

A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy-t, a kisstílű bűnözőt, a börtön helyett, bezárják. Hamarosan rájön: az intézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. McMurphyről hamar lehull a kívülállás páncélja, és megpróbál segíteni társain, akiken látja: az orvostudomány köntösébe bújtatott érzéketlenség, és álszent gyógyítás - valójában fegyelmezni, idomítani akarás - csak rontja állapotukat.

 

Csúfak, piszkosak, gonoszak (Brutti sporchi e cattivi)

1976, olasz. Rendező: Ettore Scola. Főszereplő: Nino Manfredi.

Giacinto Mazzatella (NM) és népes családja egy római külváros barakkjában tengeti életét. A fiatalabb nemzedék az utcán próbál valami pénzmagra szert tenni - ki így, ki úgy. Giacinto viszont egy munkahelyi baleset miatt némi kártérítéshez jutott, így valóságos milliomosnak számít. Az csak természetes, hogy még éjszaka is puskával őrzi a vagyonát, nehogy a kedves rokonok közt lába keljen. Scola mélyen belelát a kicsinyes aljasság és teátrális érzelmesség e számunkra is oly közelről ismerős világába. Nino Manfredi pedig örökérvényű alakot formál a ravasz Giacintóból.

 

A 13-as rendőrőrs ostroma (Assault on Precinct 13)

1976, amerikai. Rendező: John Carpenter. Főszereplő: Austin Stoker.

A 13-as rendőrőrs a kihalt, lepusztult városrészből új helyre hurcolkodik. A régi épületben már csak pár rendőr lézeng, hogy befejezze a költözést. Odakint az utcán azonban elszabadul a pokol: egy megvadult banda áldozatokat keres. Megölnek egy útjukba kerülő lányt, ám annak apja végez az egyik vezérrel. A dühöngő bandatagok a férfit a rendőrőrsig hajszolják, majd szabályosan ostrom alá veszik az épületet. A maroknyi védő a legmodernebb fegyverekkel néz szembe, miközben semmi kapcsolatuk a külvilággal, és nincs más segítségük, csak az alagsori cellákban ideiglenesen elhelyezett három veszedelmes bűnöző.

 

Mad Max

1978, ausztrál-amerikai. Rendező: George Miller. Főszereplő: Mel Gibson.

A rendőrség üldözőbe vesz egy motorosbandát. Egy motoros meghal, a többiek pedig bosszúból mindenkit megölnek, akik útjukba kerül. Max rendőr, akinek a társát, majd pedig a családját is megölik. Max kilép a rendőrség kötelékéből és maga veszi üldözőbe a kegyetlenkedő banda tagjait.

 

Maria Braun házassága (Die Ehe der Maria Braun)

1979, német. Rendező: Reiner Werner Fassbinder. Főszereplő: Hanna Schygulla, Klaus Lőwitsch.

Fassbinder az 1941 utáni időszak négy évtizedének német történelmét és erkölcstörténetét kívánta bemutatni. Maria Braun (Hanna Schygulla) 1943 őszén, bombazáporban köt házasságot Hermannal. Egy nappal később azonban a frontra vezénylik a férfit. A fiatalasszony számára nem marad más, mint a várakozás. A háború végén lesi a hazatérő katonavonatokat; végül barátnője férjétől megtudja: Hermann a harcok során meghalt. Éhség, hideg, nélkülözés, férfihiány kényszeríti rá, hogy megélhetése érdekében kézbe vegye sorsa irányítását.

 

Bádogdob (Die Blechtrommel)

1979, német. Rendező: Volker Schlöndoff. Főszereplő: Daniel Olbrychski.

Egy fiúr története, aki hároméves korában elhatározza, hogy nem nő tovább, és aki tömegeket tud uralni azzal, hogy bádogdobján dobol. Günter Grass regényének filmváltozata a két világháború közti Danszk részletes szociális, politikai és etnikai freskóját tökéletesen kapcsolja össze egy gyerek szürreális látomásaival, akinek minderre az a reakciója, hogy visszafogja tulajdon fejlődését.

 

Apokalipszis most (Apocalypse Now)

1979, amerikai. Rendező: Francis Ford Coppola. Főszereplő: Martin Sheen, Marlon Brando.

A vietnami háború idején Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy egy saját magánbirodalmat létrehozó, őrült ezredest (Marlon Brando) likvidáljon. Hogy feladatát végrehajtsa, el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a dzsungel mélyén egy "zöldsapkás" ezredes, Kurtz él, aki az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett, s esztelen vérengzésekkel tölti napjait. Willard útja, a folyón felfelé, a háborús területen keresztül, egyre inkább rémálomra hasonlít.

 

A harcosok (The Warriors)

1979, amerikai. Rendező: Walter Hill.

New York utcáit bandák uralják, s nem éppen a legfinomabb társaságok. Egyenruhájukban kisebb szeleteket szakítanak ki a városból, s azt otthonuknak, s birodalmuknak tekintve élik mindennapjaikat. Aztán egy nap, mind közül a leghatalmasabb egy gyűlést hív össze Bronxba, hogy nagyszabású terveit a tömeg elé tárja. A város minden szegletéből elindulnak a képviselők, hogy aztán a nagy vezér halálának legyenek szemtanúi. "Az éj hadai" százezer főt számlálnak, ötszörös túlerőben vannak a rendőrséghez képest, és a "Harcosokra" vadásznak - azt a bandát, amelyet igaztalanul vádolnak a nagyfőnök haláláért. A történet éjszaka zajlik, az alvilágban, a bandaháborúk szubkultúrájában, mely Coney Islandtól Manhattanen át a Bronxig tart. A "Harcosok" tagjai az életükért küzdenek, a túlélést keresik a nagyváros dzsungelében.

 

Hair

1979, amerikai. Rendező: Milos Forman.

A híres pop musical filmváltozata. Fiatal amerikaiak lázadása a vietnámi háború ellen. Kivételesen jó, zenés film.

 

Sztalker

1979, szovjet. Rendező: Andrej Tarkovszkij. Főszereplők: Anatolij Szolonyicin , Nyikolaj Grinyko, Alekszandar Kajdanovszkij.

Valahol a világban van egy Zóna - ahol egykor meteor csapódott be vagy űrhajó szállt le. Itt van egy hely, egy Szoba, ahol állítólag teljesülnek a kimondott kívánságok. Senki sem tudta pontoson megállapítani, hogy mi történt. A Zónába belépni tilos, fegyveresek őrzik. A Sztalker pénzért a Zónába vezeti a boldogtalanokat, a kíváncsiakat, a menekülőket. A Sztalker nehéz körülmények között él feleségével és béna kislányával. A film a Zónába irányuló törvénytelen expedícióról szól, amelynek tagjai: a Sztalker, az Író és a Professzor. Az Író alkotóereje elfogyása miatt és unalomból igyekszik a Zónába, a Tudós pedig be akarja bizonyítani, hogy a Zóna csodatévő híre hazugság. Egész útjuk egyetlen napig tart. A Zóna érthetetlen törvényeinek megismerése és hosszú viták után elérnek a Szoba küszöbéig.

 

Nyolcadik utas: a halál (Alien)

1979, amerikai. Rendező: Ridley Scott. Főszereplő: Sigourney Weaver.

A Nostromo nevű teherszállító űrhajó hosszas kiküldetés után éppen a Föld felé tart valamikor a XXII. században. Legénysége hét fő, egy macska, valamint az Anya nevű számítógép. A film kezdetén Anya rejtélyes rádiójeleket fog egy közeli, feltérképezetlen bolygóról. Felébreszti a legénységet a hibernációból, a szabályzat szerint ugyanis, ha idegen bolygót találnak, ahol élet lehet, kötelesek azt megvizsgálni. A filmnek több sikeres folytatása is készült.

 

Berlin, Alexanderplatz

1980, német. Rendező: Reiner Werner Fassbinder. Főszereplő: Hanna Schygulla, Günther Laprecht, Barbara Sukowa.

Alfred Döblin regényéből készült egy kétórás játékfilm és egy tizenháromrészes tévéfilmsorozat is.

 

Jesse James balladája (The Long Riders)

1980, amerikai. Rendező: Walter Hill. Főszereplők: a Keach-, a Carradine- és a Quest-fivérek.

A James és a Cole fivérek bandájának legendás vadnyugati történetét dolgozza fel. Walter Hill első westernfilmje, ennek a munkálatai során ismerkedett meg Ry Cooder zenésszel, akinek zenei közreműködése az elkészült alkotás fontos elemévé vált.

 

Blues Brothers

1980, amerikai. Főszereplők: John Aykroyd, John Belushi.

Jake és Elwood Blues a két fehér csirkefogó él-hal a blues zenéért. A fekete öltönyös, fekete kalapos, sötét napszemüveges duó életében eljött a pillanat, hogy minden bűnük megbocsátást nyerjen. Megtudják, hogy le akarják bontani az árvaházat, ahol ők is nevelkedtek. Mary nővér hiába fohászkodik Istenhez, itt már csak egy köteg dollár segíthet. A Blues-fivérek elhatározzák, hogy összetrombitálják a régi bandájukat. Azután néhány fellépéssel elég pénzt szereznek ahhoz, hogy segíteni tudjanak a nővérnek.

 

A lápvidék harcosai (Southern Comfort)

1981, amerikai,. Rendező: Walter Hill. Főszereplők: Powers Boothie, Keith Carradine, Peter Coyote.

A Nemzeti Gárda tagjai számára hétvégi gyakorlatot szerveznek Louisiana mocsaraiban. A nagymellényű "szabadidőharcosok" vitába keverednek a bennszülött cajunokkal, akik bosszút állnak meggyilkolt társukért. Végül csak ketten maradnak a csapatból.

 

A postás mindig kétszer csenget (The Postman Always Rings Twice)

1981, amerikai. Rendező: Bob Rafelson. Főszereplők: Jack Nicholson, Jessica Lange.

Frank Chambers (Jack Nicholson) hosszú, céltalan bolyongás után munkát vállal egy útmenti fogadóban. Szenvedélyes szerelem szövődik közte és a görög tulajdonos felesége (Jessica Lange), az egykori szépségkirálynő között. A film alapjául szolgáló detektívregényből eddig négy film is készült: egy francia bűnügyi történet, egy olasz neorealista művészfilm (Visconti, 1943), az "amerikai fekete széria" tipikus filmje (Tay Carnett rendezésében, 1946) és egy erotikus krimi (1981).

 

A tengeralattjáró (Das Boot)

1981, német. Rendező: Wolfgang Petersen. Főszereplő: Jürgen Prochnow.

Egy német tengeralattjáró története a második világháborúból. A legénység tagjai félelem, pánik és reménytelenség közepette vívják csatáikat az Atlanti óceánon és Gibraltárnál. A tengeralattjáró szinte az egyetlen olyan mű, melyben a második világháború német tébolyában résztvevők bemutatásakor túllép a bejáratott, egysíkú sablonokon: itt valódi embereket látunk, akiknek sorsa segít megérteni, hogy volt képes a német katonai gépezet nem csak a fél világot, de a világ egyik legfejlettebb kultúrájával rendelkező népét is maga alá temetni.

 

Mad Max II.

1981, ausztrál-amerikai. Rendező. George Miller. Főszereplő: Mel Gibson.

Fogytán a kőolaj és a puskapor. Az utakat megszállták a motoros bűnbandák. A sivatag közepén egy erődítmény lakói elkeseredetten védelmeznek egy olajkutat. Max, az egykori rendőr csatlakozik a védőkhöz.

 

Excalibur

1981, angol-ír. Rendező: John Boorman. Főszereplők: Nigel Terry, Nicol Williamson, Nicholas Clay.

Uther Pendragon kősziklába döfi a szent kardot, amit majd csak a megjövendölt, legendás Arthur király vonhat ki. A legyőzhetetlen karddal győzelemre vezeti népét. A filmben feltűnnek a brit mondavilág kiemelkedő alakjai, Merlin a varászló, Morgana a boszorkány, a kerekasztal lovagjai, a szent grál, Lancelot, a legyőzhetetlen vitéz és mások.

 

Menekülés New Yorkból (Escape from New York)

1981, amerikai. Rendező: John Carpenter. Főszereplők: Kurt Russel, Lee van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence.

Manhattan immár fallal körülvett börtönsziget, ahonnan a szökés gyakorlatilag lehetetlen. Amikor az Egyesült Államok elnöki különgépe éppen a tiltott zóna közepén lezuhan, nincs ember, aki bemenne, hogy kimentse az elnököt. Illetve mégis akad egy volt kommandós, jelenleg elítélt Snake Plissken, aki a szabadulásáért cserébe hajlandó kockára tenni az életét. A határidő záros voltára azonban a biztonsági rendszabályként a bőre alá beépített időzített bomba ketyegése emlékezteti.

 

Megáll az idő

1981, magyar. Rendező: Gothár Péter. Főszeplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó)

Köves István 1956 novemberében elhagyja Magyarországot. Az anya a két fiúval, Gáborral és Dinivel Pesten marad. Dini gimnazista és Szukics Magdába szerelmes. A bulikon rock and roll szól. A fiatalok Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.

 

Emlékszel-e Dolly Bellre? (Sjećaą li se Dolly Bell?)

1981, jugoszláv. Rendező: Emir Kusturica.

Szereplők: Slavko ©timac, Ljiljana Blagojevic, Slobodan Aligrudić, Mira Banjac.

Dino vidáman éli fiatalságát barátaival a '60-as évek Szarajevójában. Roskadozó, kiutalt szükséglakásukban nehezen férnek el a szülők és a három fiútestvér. Az apát mindez cseppet sem zavarja, esténként, még ha részegen is jön haza, fölkelti a fiúkat, hogy megtartsa a szokásos ülésüket. A nem túl következetes, de elveihez görcsösen ragaszkodó apa szerint akár hipnózis nélkül is el lehet jutni a kommunizmusba. Dino szerint viszont csak azzal. Egyszerű mindennapjait Dolly Bell megjelenése borítja fel. A lány gyönyörű, fiatal és készséges. Egy gond van csak: Braco, Dolly Bell barátja, örömlányokat közvetít Milánóba. Dinónak, úgy tűnik, nem marad más csak a hipnózis és a kultúrházban alakuló zenekar fellépései, ja meg a mondat: "Én minden nap, minden tekintetben egyre többet fejlődöm."

 

Conan, a barbár (Conan, The Barbarian)

1982, amerikai, 1982. Rendező: John Milius. Főszereplő: Arnold Schwarzenegger.

Conan gyerekorában fogságba kerül, miután szüleit lemészárolják Thulsa Doom harcosai. Évek múltán erős harcos lesz belőle, akit a bosszúvágy fűt. Megpróbál a titokzatos varázsló közelébe jutni, hogy megbosszulja szülei halálát.

 

A szárnyas fejvadász (Blade Runner)

1982, amerikai. Rendező: Ridley Scott. Főszerplők: Harrison Ford, Rotger Hauer, Daryl Hannah.

Deckart (harrison Ford) a magányos zsaru, a fejvadász feladata a világűrből visszaszökő replikánsok kiiktatása, azaz meggyilkolása. Ezek a rabszolgamunkára tervezett teremtmények, "robotok" igen kíméletlenek és veszélyesek, ugyanakkor erősebbek az őket tervező embernél, és ők is az örök életre vágynak.

 

Fitzcaraldo

1982, német. Rendező: Werner Herzog. Főszereplők: Klaus Kinski, Claudia Cardinale.

Az Amazonas őserdejében él egy megszállott ír származású operarajongó, Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski), aki operát szeretne építeni a dzsungelben. Vállalkozásához azonban sok pénzre volna szüksége. Ezért egy különösen kockázatos vállalkozást eszel ki.

 

Nosztalgia

1983, olasz-szovjet. Rendező: Andrej Tarkovszkij. Főszereplő: Oleg Jankovszkij, Domiziana Giordano, Erland Josephson.

Gorcsakov, a költő Olaszországban egy orosz zeneszerző nyomdokain jár. Egy könyvhöz gyűjt adatokat, miközben megérinti a középkor hitvilága. Kétségek gyötrik, és bántja a gyönyörű Eugénia hitetlensége. A Nosztalgia egyfelől elszakadás attól a parttól, ahol harmóniában (egységben) voltunk a világgal, másfelől nem tudunk megérkezni a másik (új) partra.

 

Párizs, Texas (Paris, Texas)

1983, német-francia. Rendező: Wim Wenders. Főszereplők: Nastassja Kinski, Harry Dean Stanton.

Dél-Texas kietlen vidékén bolyong egy sovány, szakállas, elkínzott arcú férfi: múltját, emlékeit szeretné elveszíteni, sikertelenül. Öccse érte megy, visszahozza őt a civilizációba, a kisfiához. Bár négy éve nem látták egymást, hamar összemelegednek a gyerekkel. Együtt indulnak el, hogy megkeressék a férfi feleségét, a gyerek anyját. Houstonban lelnek rá, egy peep-showban. A film zenéjét Ry Cooder szerezte.

 

Ha eljönnek a Bomberek (Streets of Fire)

1984, amerikai. Rendező: Walter Hill. Főszereplők: Michael Paré, William Dafoe.

A borongós rock'n'roll kulisszák közt a Bomberek nevű motoros banda a gonosz Raven Shaddock vezetésével elrabolja Ellen Aim dívát. Szabadulásának reményét két valószerűtlen hős hordozza: Tom Cody, a szerencse zsoldosa, és cimborája, a rámenős, sörvedelő McCoy. Csatlakozik hozzájuk Ellen menedzsere, Billy Fish, és a trió beleveti magát az esőáztatta utcák, dögös kocsik és halálos gyilkosok világába.

 

Terminátor - A halálsztó

Amerikai, 1984, Rendező: James Cameron. Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Micheal Biehn, Linda Hamilton.

Két idegen lény érkezik a távoli jövőből egy éjszaka LA-ba. Egyik célja, hogy megölje Sarah Connort, a másiknak, hogy megvédje.

 

Amadeus

Amerikai, 1984. Rendező: Milos Forman.

Wolfgang Amadeus Mozart élettörténete. Zseniális zenésfilm.

 

A kis szemtanú (Wittness)

1985, amerikai. Rendező: Peter Weir. Főszereplők: Harrison Ford, Kelly McGillis.

Egy nyolcéves amish kisfiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak a philadelphiai pályaudvaron. Miután John Book (Harrison Ford) detektív nyomozás közben felfedezi, hogy a gyilkos saját kollégái közül való, eszeveszett hajsza indul a gyerek után. A végső leszámolás helye: az amish nagyapa tanyája.

 

A rózsa neve (Il nome della rosa)

1986, francia-német. Rendező: Jean-Jacques Annaud. Főszereplő: Sean Connery, Christian Slater.

1379-ben Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes és fiatal kísérője, Adson von Melk felkeresnek egy észak-itáliai bencés kolostort az Appeninek magányos völgyeiben. Útjuk egyházi feladat, egy teológiai vitát kell előkészíteniük. Pápai legátusok és ferences szerzetesek között kell a világi hatalmi törekvések, a földi javak gyűjtése és a krisztusi szegénységi fogadalom figyelembevételével az egyház szerepének kérdését tisztázni. Mielőtt azonban az előkészületeket megkezdhetnék, néhány titokzatos haláleset bolygatja föl a kolostor nyugodt életét. William nyomozni kezd, és a két látogató hamarosan felfedezi, hogy a közösségben az ájtatosság máza mögött titokzatos és gonosz dolgok történnek és a szerzetesek nem természetes halállal haltak meg. A gyilkosságok szálai az apátság könyvtárába és titkokkal övezett tornyába vezetnek, ahová be vannak zárva az inkvizíció által tiltott könyvek.

 

Élni és meghalni Los Angelesben (To Live and Die in LA)

1985, amerikai. Rendező: William Friedkin. Főszereplő: William Dafoe, William L. Petersen, John Pankow.

Rick (William Dafoe) kiváló pénzhamisító, aki a busás haszon reményében gyilkolni is képes. Két mindenre elszánt szövetségi ügynök (William L. Petersen, John Pankow) azonban a nyomába ered és kezdetét veszi a halálos fogócska.

 

Szökevényvonat (Runaway Train)

1985, amerikai, 1985. Rendező: Andrej Koncsalovszkij. Főszereplők: John Voight, Eric Roberts.

Akár az állatokkal, úgy bánik az alaszkai szuperbiztonságos börtön igazgatója az elítéltekkel. Két veszélyes bűnözőnek, Mannynek és Bucknak azonban mégis sikerül megszöknie. A két menekülő felkapaszkodik egy éppen induló vonatra. Megkísérlik, hogy élve kijussanak a jeges pokolból. A mozdonyvezető azonban szívrohamot kap, s a szerelvény elszabadul.

 

A papa szolgálati útra ment (Otac na sluľbenom putu)

1985, jugoszláv. Rendező: Emir Kusturica. Főszereplők: Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Mira Furlan.

A történet az negyvenes-ötvenes évek Jugoszláviájában játszódik. A film egy kisfiú szemszögéből mutatja be Jugoszlávia személyi kultusszal és politikai rendőrséggel megterhelt világát. A kis Malik édesapját letartóztatják, mert régebbi szeretője feljelentést tesz ellene. Az anya, aki már megszokta férje félrelépéseit, mindent megtesz azért, hogy a családi élet derűjét megőrizze. Így, amikor a családfő börtönbe kerül, ügyes hazugságokkal igyekszik fiai elől eltitkolni a valóságot, csakhogy a fiúk minden féltés és óvás ellenére szembesülnek az igazsággal.

 

Valami vadság (Something Wild)

1986, amerikai. Rendező: Jonathan Demme. Főszereplő: Jeff Daniels, Melanie Griffith.

Charlie Driggs (Jeff Daniels), a jólöltözött és jólszituált üzletember az egyik ebédszünetben, heccből megpróbál fizetés nélkül meglógni a vendéglőből. Lulu (Melanie Griffith), a csábos külsejű fiatal nő emiatt figyel fel rá, és felajánlja, hogy elviszi egy darabig kocsijával. Lulut vonzza a férfi kedves maflasága, Driggs pedig nem tud ellenállni Lulu gátlástalan nőiességének. Egy lerobbant motelba mennek, ahol Lulu az ágyhoz bilincseli a férfit.

 

Kalózok (Pirates)

1986, amerikai-francia. Rendező: Roman Polanski. Főszereplő: Walter Matthau.

Hét tenger legkegyetlenebb és legmogorvább kalóza, a szőrös szívű és még szőrösebb képű Red kapitány a nyílt tengeren hányódik szárnysegédjével, Békával, valamint néhány kiéhezett cápával maga körül. A két rettenetes kalóz éhségében már majdnem egymást falná fel, mikor szerencséjükre rájuk talál egy spanyol gálya legénysége és megmenti őket. A falábú kapitány egy pillanatig sem tölti az idejét holmi hálálkodással, sokkal inkább szövögeti gonosz tervét, hogyan vegye át a hatalmat a hajón, ugyanis a hajó gyomra rejti az évszázad legnagyobb fogását: egy színarany azték trónszéket.

 

Betty Blue (37°2 le matin)

1986, francia. Rendező: Jean-Jacques Beineix. Szereplők: Béatrice Dalle (Betty), Jean-Hugues Anglade (Zorg).

Zorg és Betty éppen egy hete ismeri egymást. Minden éjjel szeretkeznek a motelszobában, reggel pedig Betty munkába indul. Attól a pillanattól kezdve, hogy Betty felfedezi Zorg kéziratait, egyetlen ambíciója van: ismerjék el barátja írói nagyságát. Nemes küldetése jegyében összevész Zorg főnökével, rágyújtja a motelt, ezért tovább kell állniuk. Befészkelik magukat Betty nővéréhez, ahol a lány legépeli Zorg kéziratát, és tűkön ülve várja a kiadó válaszát. A kiadó azonban nem hajlandó publikálni a művet. Bettyt a kudarcok egyre jobban eltávolítják a valóságtól, Zorg pedig nőnek öltözve rablásból szerez pénzt arra, hogy megéljenek.

 

Végzetes vonzerő (Fatal Attraction)

1987, amerikai,. Rendező: Adrien Lyne. Főszereplő: Michael Douglas, Glenn Close.

A férj (Michael Douglas) félrelép egy "csábítóan szép" nővel (Glenn Close). Az alkalmi légyott után azonban megdöbbenve észleli, hogy a hölgy továbbra is ragaszkodik hozzá. A futó kaland egy keserves és veszélyes szerelmi üggyé fajul.

 

Zsarulesen (Stakeout)

1987, amerikai. Rendező: John Badham. Főszereplők: Richard Dreyfuss, Emilio Estevez.

A magának való, faragatlan, de talpraesett Chris Lecce és az udvarias és óvatos Bill Reimers, a két nyomozó ütőképes párost alkot. Nem ijednek meg a saját árnyékuktól, és eredeti ötleteket vetnek be akcióik során. Amikor azonban arra kárhoztatják őket, hogy megfigyelés alatt tartsák a szökésben lévő rendőrgyilkos exbarátnőjét, riadtan tiltakoznak: ez szörnyen unalmas meló! Pedig, ha tudnák, hogy mi vár rájuk! (Stakeout)

 

Éjszakai rohanás (Midnight Run)

1988, amerikai. Rendező: Martin Brest. Főszereplő: Robert de Niro, Charles Grodin.

Mardukas, a könyvelő 15 millió dollárt elsikkasztott egy bűnszervezettől. Jack Walsh (Robert de Niro), fejvadász a 100 ezer dolláros jutalom reményében elkapja és New Yorkból Los Anglelesbe szállítja. A könyvelő azonban "iszonyodik" a repüléstől, ezért aztán kénytelenek autóval nekivágni az útnak.

 

Cigányok ideje (Dom za veąanje)

1989, jugoszláv. Rendező: Emir Kusturica. Főszereplők: Davor Dujmović, Bora Todorović, Ljubica Adľović.

Vad, kalandos, bűnügyi elemekkel átszőtt, romantikus mese a boszniai, szarajevói cigányok világáról, szokásairól.

 

Eldorádó

1989, magyar. Rendező: Bereményi Géza. Főszereplő: Eperjes Károly.

A második világháború után újjáéledő Budapesten, a Teleki téren megindul az élet, az üzlet. A piac királya, Sanyi bácsi (Eperjes Károly) mindent tud, és mindenből pénzt csinál. Aranyával megmenti unokája életét, aztán elérkezik 1956, és már nem bírja a szíve.

 

Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves)

1990, amerikai, Rendező: Kevin Costner. Főszereplők: Kevin Costner, Mary McDonnell.

Western eposz Dunbar hadnagyról, aki a polgárháború után egy előretolt nyugati helyőrségbe kerül, ahol egyedül teljesít szolgálatot, majd összebarátkozik a sziú indiánokkal, akik befogadják maguk közé.

 

Fekete köpeny

1991, kanadai. Rendező: Bruce Beresford. Szereplők: Lothaire Bluteau, Aden Young.

Laforgue, a fiatal jezsuita szerzetes 1634-ben elindul a kanadai vadonba, hogy átvegye egy távoli misszió vezetését, ahol keresztény hitre térítik az indiánokat. A gyilkosan szép, hófödte hegyek között azonban szenvedés, harc és hálál vár a kis csapatra. Kísérője szerelmes lesz a huron törzsfőnök lányába.

 

Terminátor 2 - Az ítélet napja

1991, amerikai. Rendező: James Cameron. Főszereplők: Arnold Scharzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong.

Kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. Ami az emberiségből megmaradt, hamarosan újabb iszonyattal kell szembenézzen: a gépek elleni háborúval. A Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre. S ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú John Connort. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással.

 

A rettegés foka (Cape Fear)

1991, amerikai. Rendező. Martin Scorcese. Főszereplők: Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange.

A pszichopata bűnöző, Max Cady (Robert de Niro)14 évi börtön után kiszabadul, s csak egyetlen cél lebeg előtte: bosszút állni egykori ügyvédjén, San Bowdenen (Nick Nolte). Először is odaköltözik Bowdenék közelébe, és megpróbál az ügyvéd feleségének és lányának bizalmába férkőzni. Egy idő után Cady jelenléte nyomasztóvá válik, alakja ott kísért mindenütt, s szinte hatalmába keríti az egyre bizonytalanabbá váló családot. Sam Bowden hamarosan rájön, hogy jogi eszközökkel képtelen megvédelmezni gyönyörű feleségét és kamaszodó lányát, ezért vidékre menekül, ám az egyre ördögibb arcot öltő, semmitől vissza nem riadó Cady ide is követi.

 

Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs)

1992, amerikai, Rendező: Quentin Tarantino. Főszereplők: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi, Quentin Tarantino.

Öt ismeretlen embert válogatnak össze egy bűntény elvégzésére. Nem ismerik egymás nevét, színeken szólítják egymást. A rablás után a rendőrség túl gyorsan a nyomukba ered, valószínű, hogy közülük egyik spicli.

 

Elemi ösztön (Basic Instinct)

1992, amerikai. Rendező: Paul Verhoven. Főszereplők: Michael Douglas, Sharon Stone.

A nyomozást vezető zsaru és a gyilkossággal vádolt szabadelvű írónő között vad, szexuális vonzalom alakul ki.

 

Lopakodók (Sniper)

1992, amerikai. Rendező: Luis Llosa. Főszereplők: Tom Berenger, Billy Zane.

Egy lövés, egy találat - ez Tom Beckett (Tom Berenger), a haditengerészet legendás mesterlövésze életének alapszabálya. Sok-sok célpontja fizetett már életével, amíg ő tökélyre fejlesztette tudását, mint látszatra érzéketlen és számító gyilkológép, a túlélés és emberölés művészetének nagymestere. Legutóbbi feladata, hogy az ellenséges panamai dzsungel mélyén likvidáljon egy állig felfegyverzett lázadó csoportot, és a mögöttük álló kolumbiai kábítószerbárót. Csapatában ezúttal egy újonc is van: Richard Miller (Billy Zane), a Nemzetbiztonsági Tanács ambíciózus hivatalnoka, aki valaha sportlövő olimpikon volt. Most azonban rá kell döbbennie, hogy egészen más dolog hús-vér emberekre lövöldözni, mint papírmasé céltáblákra.

 

Játékosok (Spieler)

Német. Rendező: Dominik Graf. Főszereplők: Anica Dobra, Peter Lohmeyer, Hansa Czypionka.

Katherin, az önálló fiatal lány és Jojo, az abszolut mának élő szerencsejátékos egyáltalán nem felhőtlen kapcsolatáról szól a film. A nagynéni halála után, a végrendelet megbeszélésén találkoznak, s ez megpecsételi az elkövetkező történéseket. Jojo öröksége mindössze Johan, a hatalmas pepita kutya, nem csoda hát, hogy a készpénzt öröklő lány nyomába ered. Az egész aznap délután kezdődött, amikor jobb dolguk sem akadt, minthogy együtt töltsék a nap hátralevő részét. Így lesz Katherin, Jojo és Tom, az ugyancsak alkalmi munkákból tengődő srác szobatársává, hogy aztán a társadalom megszokott mechanizmusán kívül létezve, a maguk módján élvezzék az életet - egyszer fent, egyszer lent, ahogyan a szerencsekerék is forog.

 

Jöttünk, láttunk, visszamennénk (Les visiteurs)

1993, francia. Főszereplők: Jean Reno, Christian Clavier.

Comte Godefroy de Montmirail egy középkori lovag és pajzshordója mai világunkban találják magukat egy szenilis varázsló jóvoltából. Családja mai leszármazottait kéri fel segítségül, hogy visszajuthassanak saját korukba. A család persze hitetlenül áll a páncélos előd furcsaságai és körmönfont beszédmódja előtt.

 

Leon, a profi

1993, francia-amerikai. Rendező: Luc Besson. Főszereplők: Jean Reno, Nathalie Portman.

Leon a magányos bérgyilkos New Yorkban él. A szomszédságában lakó családot egy akció során lemészárolják, csak a 12 éves Mathilda marad életben. Leon megszánja a lányt, és magához veszi. Kezdetben a kislány nagyon félénk és tartózkodó, de Leon gondoskodó kedvessége feloldja szorongását. A szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik az árva kislányról, mintha a lánya lenne.

 

Ponyvaregény (Pulp Fiction)

1994, amerikai,. Rendező: Quentin Tarrantino. Főszereplők: John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Ving Rhames, Uma Thurman.

A film három, a rendező által elkülönített részből áll, amelyek mind gengsztertörténetek, ugyanakkor ezek az epizódok millió apró szállal kötődnek egymáshoz, s így válik az alkotás keretes filmmé. A végén voltaképpen ugyanahhoz a jelenethez térünk vissza, ahol az egész elkezdődött, de közben Tarantino fantasztikus ügyességgel játszik az idő- és történeti síkokkal. A kitűnő szerkesztés eredményeként újszerű és izgalmas, ahogy a történet közepéről indulunk, a végén ide is térünk vissza, míg a sztori elejével valahol a film közepén ismerkedünk meg.
Ami a karaktereket illeti, adott két idősödő, szabad szájú, tökös, szimpatikus gengszter, Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson), akik igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Jules a rá célzott golyókat csodával határos módon elkerüli, s ezt jelnek tekintvén úgy dönt, felhagy eddigi életével. Társának viszont el kell vinnie szórakozni a gengszterfőnök feleségét... Van egy boxoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt marffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére... Nem utolsó sorban, pedig, van egy piti rabló-páros is, akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules...

 

Eső előtt (Pred Dozhdot)

1994, macedón-angol. Rendező: Milko Mancevszki. Főszereplő: Rade Serbedzija.

A film három történet egymásba fonódásából áll. A mesés macedón hegyek között egy hallgatásra felesküdött fiatal szerzetes, egy londoni újságszerkesztő és egy kiábrándult haditudósító életének szálai összekapcsolódnak. A háború feldúlja az emberek életét, és arra kényszeríti őket, hogy egyik vagy másik oldalra álljanak.

 

Szökésben (Getaway)

1994, amerikai. Rendező: Roger Donaldson. Főszereplők: Alec Baldwin, Kim Basinger.

A régi Getaway című film "korszerűsített" átdolgozása. Doc McCoy (Alec Baldwin) mexikói börtönben ül üzleti partnerei cselszövéseinek köszönhetően. Felesége (kim Basinger) közbenjárására kiszabadul, majd egy sikeres kaliforniai bankrablás után menekülni kényszerülnek. Nemcsak a rendőrség, hanem bűnözők is üldözik őket. A hajsza El Pasoban, egy hotelben ér véget, ahol véres leszámolás kezdődik.

 

Zumbühl őrmester

1994, svájci-német. Rendező: Urs Odermatt. Főszereplők: Anica Dobra, Michael Gwisdek, Jürgen.

A svájci kisváros életét bűntény zökkenti ki egyhangúságából: a szép, kacér Mariát ismeretlen tettes megerőszakolta. Csak a forgalmista tudja a súlyos titkot: saját fia követte el a borzalmat. A kisebbrendűségi érzéssel küzdő fiatalember már régóta szerelmes a lányba, de nem volt még nővel dolga.

 

Túl a felhőkön (Al di lŕ delle nuvole)

1995, olasz-francia-német. Rendező: Michelangelo Antonioni és Wim Wenders. Főszereplők: John Malkovich, Sophie Marceau, Fanny Ardant, Jean Reno, Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau.

Négy történetből álló film, mindegyiknek középpontjában a nő és a férfi viszony áll. Belső utazás, Antonioni szavaival "a még senki által sosem látott, abszolút és rejtélyes valóság igaz képe felé".

 

Két nap a Völgyben (2 Days in the Valley)

1996, amerikai. Rendezte: John Herzfeld. Főszereplők: Danny Aiello, James Spader, Charlize Theron.

A Los Angeles tőszomszédságában elterülő álmos kis völgyben két nap alatt annyi minden történik, amihez máskor három évtizedre és egy világháborúra volna szükség. A környék lakóinak élete váratlanul összekapcsolódik. Emitt két bérgyilkos tesz rövid, de professzionális látogatást, amott egy félig szénné égett őrült ejt túszokat, a szomszédban pedig egy özvegy és a néhai férj szeretője osztozik a megboldogult életbiztosításán. De bármi is lesz, az valamiképpen befolyásolja a többiek kalandjait is. Minden mindennel összefügg, a kis titkok egy nagy rejtéllyé állnak össze, de a rejtvény megfejtését csak azon kevesek ismerik meg, akik szerencsésen túlélik a végkifejletet megelőző vérfürdőket.

 

A rettenhetetlen (Braveheart)

1996, amerikai. Rendező: Mel Gibson. Főszereplők: Mel Gibson, Sophie Marceau.

A rettenthetetlen jelző William Wallace-t, a XIII. századi skót felkelőt illeti, aki a skót történelemnek valóban az egyik hősi alakja. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába. Kaotikus állapotok uralkodnak: a skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen és hitetlen I. Edward elfoglalta trónját. A lovagnak hosszú rábeszélés és példamutatás után sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét. A szépséges Izabella hercegnőt a király saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen, ám kettejük között szerelem szövődik. A lovagra egyre több veszély kezd leselkedni, a politika és az ármány egyre sötétebb hálóiba kerül, míg végül árulás áldozata lesz.

 

Alkonyattól kivirradtig (From Dusk Till Down)

1996, amerikai. Rendező: Robert Rodriguez.

Szereplők: George Clooney, Harvey Kaitel, Quentin Tarantino, Salma Hayek.

Két veszedelmes bűnöző sokadik véres buliján van túl, a legutóbbi során majdnem lekapcsolja őket az FBI, ezért forróvá válik a lábuk alatt a talaj. A mexikói Carlos megígéri nekik, hogy a határ túloldalán menedéket biztosít a számukra. A Gecko fivérek az éppen vakációzni készülő Fuller tiszteletes családjának lakókocsiját veszik igénybe ennek érdekében. Megegyeznek, hogy a találkozó létrejöttével a határon túl szabadon engedik őket. A megbeszélt színhely Mexikó legvadabb kocsmája, a Titty Twister, ahol rengeteg kétes alak tanyázik. Érkezésük estéjén azonban rettenetes dolog történik és a hely igazi pokollá változik.

 

Fargo

1996, amerikai. Rendező: Joel Coen.

Szereplők: Frances McDormand, Steve Buscemi, William H. Macy, Peter Stormare.

Hóborította kisváros az amerikai-kanadai határon. A helyi autókereskedő eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók azonban az átlagnál is ütődöttebbek, s csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat. A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul - s az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie.

 

Odüsszeia

1997, amerikai. Rendező: Andrej Koncsalovszkij. Főszereplők: Armand Assante, Isabella Rosellini.

A klasszikus eposz kiváló filmváltozata.

 

Jackie Brown

1997, amerikai. Rendező: Quentin Tarrantino. Főszereplők: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda, Robert de Niro, Robert Forster.

A nehéhézfiú Ordell (Samuel L. Jackson) úgy érzi, eleget kereskedett a fegyverekkel, s félretett pénzéből jól szeretne élni. Bevált csempészét, egy névtelen kis légitársaság utaskísérőjét, Jackie Brownt (Pam Grier) bízza meg, hogy elhozza külhonban tárolt vagyonát. Jackie azonban Ordellt és az Ordell iránt buzgón érdeklődő FBI-t is kijátssza, és egy szimpatikus óvadékügynök segítségével lenyúlja a lóvét.

 

Az élet egy kártyavár (Das Leben ist eine Baustelle)

1997, német. Rendező: Wolfgang Becker. Főszereplők: Jürgen Vogel, Christiane Paul.

Jan és Vera egy szempillantás alatt egymásba szeretnek, amikor egy razzia során mindkettőjüket előállítják. Vera folyton eltűnik, Jan pedig különböző családi problémákkal küszködik, például váratlanul meghal az apja.

 

Csinibaba

1997, magyar. Rendező: Timár Péter. Szereplők: Gálvölgyi János, Reviczky Gábor, Andorai Péter.

1962. A KISZ meghirdeti a Ki-mit-tud-ot, amelynek győztesei kimehetnek a Helsinki Világ Ifjúsági Találkozóra, ami a vasfüggönyön túl van. Maga az édes élet. Sok-sok bonyodalom, még több sláger, ármány, szerelem és mulatság után kiderül, hogy a véletlent sem bízzák a véletlenre, és senki sem abba a révbe érkezik, mint amibe beevezett.

 

Ötödik elem (The Fifth Element)

1997, francia-amerikai. Rendező: Luc Besson. Főszereplők: Bruce Willis, Milla Jovovich.

A világ bajban van. Az ötezer évente feltámadó Gonosz el akarja pusztítani. Csak a titokzatos ötödik elem és Lilu mentheti meg a világot. Corben Dallas, taxisofőr (Bruce Willis) akarata ellenére keveredik az ügybe (a világ megmentésébe).

 

Zenebanditák (Bandits)

1997, német. Főszereplők: Katja Riemann, Jasmin Tabatabai.

A Bandits egy női rockzenekar. Fantasztikusak, tehetségesek, csak éppen sitten vannak. Kihasználva az alkalmat, hogy meghívják őket a rendőrbálra, megszöknek. Menekülésük során beutazzák a német nagyvárosokat, különféle klubokban lépnek fel, sikeres koncertet adnak, lemezt jelentetnek meg, s zenéjükkel a csúcsokat döngetik. A négy szökevény rocker-lány hamarosan bálvánnyá emelkedik, miközben a rendőrség üldözi őket.

 

A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső (Lock, Stock & Two Smoking Barrels)

1998, angol. Rendező: Guy Ritchie. Főszereplők: Nick Moran, Jason Statham, Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Vinnie Jones.

A film négy hőse, a négy jó barát elhatározza, hogy meggazdagszik. Az eredmény: hatalmas adósság és egy életveszélyes fenyegetés. Mindössze egy hetük van fizetni, ezért a legelképesztőbb megoldást választják: kirabolnak egy másik bandát. Újabb kétes elemek, bűnözők, csempészek, kétballábas bérgyilkosok és szigorú kocsmárosok tűnnek fel a színen. Mindenki mindenkit összetéveszt valakivel, leszámol valaki mással, miközben a nagy dohánynak lába kél.

 

Mintakopók (Die Musterknaben)

1998, német. Rendező: Ralf Huetter. Főszereplők: Jürgen Tarrach, Oliver Korritke, Ellen Ten Damme.

Docker és Dretzke, a kövér meg a sovány - két nyomozó Kölnből. "Nagy fogásról", szakmai kitörésről álmodnak, meg eleganciáról, nőkről. Ám újabb feladatuk is csak piti ügy: éjszakai műszak, lakás megfigyelése, dílerek lefülelése. A kövér Docker ráadásul kifecsegi a lánynak az akciót, mert a szerelemtől teljesen lebénult az agya. Ballépése azonban elképesztő kanyarokat és váratlan horizontokat nyit meg a két detektív számára.

 

Még egy nap a paradicsomban (Another Day in Paradise)

1998, amerikai. Rendezte: Larry Clark. Főszereplők: James Woods és Melanie Griffith.

Bobbi és Rosie piti bűnözők. Megszöktek otthonról, céltalanul tengődnek a nagyvilágban. Fiatalok, szépek és szerelmesek. Mel (Melanie Griffith) és Sid (James Woods) profi bűnözők. Szállodákban laknak, éttermekben esznek. Cadillacban furikáznak. Harcedzett negyvenesek, karizmatikusak és mindenre képesek egymásért. Egy betörés során a két pár találkozik egymással. Mel és Sid - nem minden ok nélkül - pártfogásába veszi a fiatalokat.

 

A lé meg a Lola

1998, német. Rendező: Tom Tykwer. Főszereplő: Franka Potenta, Moritz Bleibtreu, Nina Petri.

Manni pénzbehajtóként dolgozik egy meglehetősen sötét ügyletekkel foglalkozó autókereskedőnél. Egy szerencsétlen alkalommal a gondjaira bízott pénznek nyoma vész. Amennyiben nem adja le főnökének a pénzt 20 percen belül - meghal. Végső kétségbeesésében felhívja barátnőjét, Lolát és a segítségét kéri. Lola természetesen igent mond, és ezzel megindul a rohanás a pénz és Manni élete után. Három variáció a pénz megszerzéséről.

 

Szellemkutya (Ghost Dog: The Way of the Samurai)

1999, amerikai. Rendező: Jim Jarmusch. Főszereplő: Forest Whitaker.

A fekete bőrű Szellemkutya New York utcáin nevelkedett. Egy utcai verekedés során egy olasz gengszter, Louie, megmenti az életét. Ettől kezdve Szellemkutya az adósa lesz, munkát vállal a bűnözőnél és a legnehezebb feladatok végrehajtásával törleszt. A bushido megszállottjaként sosem válik meg a szamurájok szent könyvétől a Hagakure-tól. Egy tetőtéri lakásban él és galambokat tenyészt, amelyek az ázsiai kultúrában a lélek mellett a halált és a szerencsétlenséget is szimbolizálják. Szellemkutya a madarak segítségével kommunikál munkaadójával. Munkája legtöbbször a nemkívánatos személyek likvidálásából áll. Érzelmek nélkül, ridegen gyilkol nem hagyva maga után semmilyen nyomot. Egy alkalommal életben hagyja a gyilkosság szemtanúját, egy lányt. Ezért a hibáért Louie és társai halálra ítélik Szellemkutyát.

 

Kill Bill (I-II.)

2003, amerikai. Rendező: Quentin Tarantino. Szereplők: Ulma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah, Lucy Liu, Michael Madsen.

A Menyasszony (Uma Thurman) egykor hírhedt bérgyilkosnő volt, egy világklasszis női bérgyilkos-csapat tagja. Ám terhes lett és férjhez akart menni, de a főnök ezt nem hagyhatta. Az esküvője napján a csapat vezetője, Bill (David Carradine) a násznép tagjait lemészároltatja. A Menyasszony utolsó szavaival tudatja Bill-lel, hogy várandós, és az ő gyerekét hordja szíve alatt. A nő nem hal bele a fejlövésbe, hanem ötévi kóma után véres bosszút esküszik főnöke és egykori csapattársai ellen. Senki nem tudhatja, mikor fog következni a listán. Csak egy biztos: Bill lesz az utolsó a sorban.

 

Hervadó virágok (Broken Flowers)

2005, amerikai-francia. Rendező: Jim Jarmusch. Főszereplő: Bill Murray, Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton.

A megrögzött agglegényt, Don Johnstone-t (Bill Murray) épp lapátra tette legutóbbi szeretője. Szürke hétköznapjait azonban egy rejtélyes rózsaszín levél szakítja meg. Feladója egy névtelenségbe burkolódzó ex-szerető, aki tudatja, hogy Donnak van egy 19 éves fia, aki valószínűleg hamarosan felkeresi őt. Don legjobb barátja, a szomszédban lakó családapa, aki szabadidejében magánnyomozó arra buzdítja a férfit, hogy derítsen fényt a titokra. Don végül rászánja magát egy országjáró körútra, hogy felvegye a fonalat elhagyott szeretői nyomán.

 

Sin City

2005, amerikai. Rendező: Robert Rodriguez, Frank Miller és Quentin Tarantino. Szereplők: Mickey Rourke, Bruce Willis.

Sin City hívja és vonzza a makacs, kellemetlen alakokat, a korrupt jellemeket és az összetört szívűeket. Viharedzett lelkeknek való, kemény, sötét hely. Van, akinek ez a város az otthona: tisztességtelen zsaruk, prostik, mindenre elszánt önkéntes polgárőrök. Van, aki bosszúra szomjazik. Mások megváltásért sóvárognak. És aztán vannak olyanok is, akik mindkettőben reménykednek egy kicsit. Alig hihető, nehezen kezelhető hősök univerzuma, akik nem adják fel. Az utolsó percig megpróbálnak helyesen cselekedni egy városban, amely nem törődik velük. Az ő életükből, a város szívének legsötétebb zugaiban játszódó három sokkoló, feszültséggel teli, izzó történetből épül fel a kultikus hagyománnyá vált eredeti képregényt alkotó Frank Miller, Robert Rodriguez és a vendégrendezőként feltűnő Quentin Tarantino játékfilmje.

 

Hajsza (Killshot)

2007. Amerikai. Rendezte: John Madden.

Szereplők: Mickey Rourke, Diane Lane.

Armand Degas (Mickey Rourke) a maffia bérgyilkosa. Sosem hibázott, és sosem hagyott szemtanúkat. Egészen mostanáig. Carmen (Diane Lane) és Wayne Colson (Thomas Jane) szemtanúi lesznek egy véres akciójának. A rendőrség tanúvédelmet biztosít számukra, ám hiába kezdenek új életet messze Degas-tól, a bérgyilkos nem nyughat. Kapcsolatai révén kideríti a házaspár hollétét. Miután Colsonék ráébrednek arra, hogy a törvény képviselői ezúttal nem az ő oldalukon állnak, kénytelen maguk szembeszállni a kegyetlen gyilkossal.

 

Nem vénnek való vidék (No Country for Old Man)

2007, amerikai. Rendező: Ethan és Joel Coen.

Szereplők: Tommy lee Jones, Javier Bardem, Josg Brolin.

Llewelyn Moss vadászat közben egy csapat hullát a prérin. Az egyik kocsiban egy nagy rakomány heroint talál, de van ott egy táska is, amiben két millió dollár pihen. Amikor Moss elveszi a pénzt, olyan katasztrofális erőszakhullámot indít el, melyet még a korosodó, kiábrándult Bell sheriff személyében képviselt törvény sem tud megfékezni. Ahogy Moss megpróbál egérutat nyerni üldözői, de legfőképp egy rejtélyes figura elől, aki pénzfeldobással dönt emberi életekről, a film úgy növi ki a krimi kereteit, és kezd felölelni olyan témákat, melyek egyfelől ősiek, mint maga a Biblia, másfelől véresen frissek, mint a ma reggeli hírek.

 

A zenekar látogatása

2010, izraeli-francia-amerikai. Rendezte: Eran Kolirin.

Szereplők: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri.

Az alexandriai rendőrzenekar Izraelbe érkezik, hogy koncertet adjon egy arab kulturális központ avatásán. Senki sem megy ki eléjük, ezért némi sikertelen telefonos próbálkozás, majd rövid tanakodás után úgy döntenek, önállóan buszoznak célba. Csakhogy Petah Tikva helyett Bet Hatikvában kötnek ki, egy poros-homokos kisvárosban, ahol nemhogy kulturális központ, hanem - ez el is hangzik - kultúra sincs. Sem izraeli, sem arab. Több busz aznap már nem megy sehova, a nyolc férfi ott ragad éjszakára. Estétől reggelig sok idő van, nincs más hátra, muszáj kapcsolatokat teremteni. Egy fiatal zsidó vendéglősnő és családja fogadja be őket éjszakára. Az arab kultúrát terjeszteni érkezett zenészek mind saját vérmérsékltűk szerint dolgozzák fel a történteket, ki szórakozni indul az éjszakába, ki inkább bezárkózik a külvilág elől.